Pliszé szoknya: így viseld, hogy rajtad is jól álljon

 

Mi is az a PLISZÉ szoknya? Aki nincs benne nap mint nap a divatkifejezések használatában, annak talán kicsit gondolkodnia kell, hogy mit jelent ez a szó. 

 

21_1.jpg

A Wikipédia a következő meghatározást adja:

PLISZÉ szöveten vagy más kelmén, ill. hajtogatásra alkalmas más anyagon (pl. papíron) kialakított ÉLES HAJTÁSOK SOROZATA, amit általában díszítő céllal hoznak létre ruhadarabokon (szoknyákon, blúzokon, gallérokon) vagy műszaki célokra is (pl. szűrők, árnyékoló szerkezetek).

A szó a francia plissé szóból ered, aminek jelentése: ráncos, redős. A hajtások alakjától, elrendezésétől függően a pliszé különböző fajtáit különböztetik meg.

2_3.jpg

 

A ruhákon már i.e. 2000 körül a babiloniak és az egyiptomiak is használták a redőket. Ahogy az időben haladunk előre, újabb és újabb technikákat találtak ki arra, hogy hogyan készítsenek hajtásokat a különféle anyagokra. 

 

6_6.jpg

A 19. században jelent meg az első kézzel hajtott pliszirozógép, 1980-ban pedig a számítógép vezérelte, amellyel programozni lehetett a különböző kialakítású hajtások létrehozását. 

11_4.jpg

Ennek a divatipar is nagyon örült, mert így sokkal könnyebben tudták előállítani ezt a ruhatípust: gyorsan nagy kedvencek lettek.

Főleg, amikor már nemcsak a nehéz, vastag anyagokból készültek /például az ünnepi alkalmakra kötelező fekete rakott szoknya/ a ruhák, hanem könnyebb, légiesebb szövetekből, amik a mai napig nagyon sikkesek. 

13_2.jpg

Sokan félnek ettől a fajta ruhadarabtól, de néhány tippel segíthetünk, hogy meghozzuk a bátorságot hozzá. 

A szoknya hossza: 

Ez az egyik legfontosabb szempont a szoknya kiválasztásakor. A lábszárközépig érő hosszúság kevés nőnek áll jól: leginkább a magas, vékony, modellalkatúak számára. Sajnos, ahogy a kínálatot elnéztük, leginkább ebből van a legtöbb, amit nem is nagyon értünk.

Szerencsére megtalálhatók térdig, vagy térd felettig érő, illetve maxi méretben, ami sokkal előnyösebb az alacsonyabbak és plus size nők számára. 

17_1_1.jpg

Anyaga:

Az elmúlt években leginkább a könnyű, vékony, légies anyagból készült pliszé szoknyák a divatosak, amelyeknek gumis dereka van. Emiatt jól kell megválasztani a felsőt, hogy amikor tükörbe nézünk, mosolyogni is tudjunk :)

18_1_1.jpg

Milyen felsőt vegyünk fel hozzá?

Leginkább a rövid fazonú felsők mennek hozzá, amit vagy a szoknyába húzunk, vagy csak a derekunkig ér. 

22.jpg

A pliszé szoknya előnye, hogy a redők miatt optikailag nyújt, ami jó hír a plus size-osoknak és az alacsonyabbaknak. Még nyújthatunk a magasságunkon, ha a szettünket hasonló színekből állítjuk össze, és magassarkú cipővel egészítjük ki. 

Ha vagányak akarunk lenni, akkor bőrdzsekit is felvehetünk a pliszé szoknyához.

15_1_2.jpg

Ha pedig elegánsabbak, akkor egy szép blézert vagy kardigánt vegyünk fel. 

 

3_5.jpg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://under160cm.blog.hu/api/trackback/id/tr8014236091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Under 160cm

157 cm "magasan" élem az életem kb. 14 éves korom óta. Saját tapasztalatból tudom, hogy nem könnyű ránk illő ruhát találni. Sok időbe telt, mire rájöttem és megtanultam, hogy mi előnyös számomra. Bízom benne, hogy blogommal Neked is tudok pár ötletet adni, hogy megkönnyítsem a választást :)

ÚJ BEJEGYZÉSEK

süti beállítások módosítása
Under160cm Under 160cm